+36 1 322 0032 | BELÉPÉS
travelorigo.com

Oktoberfest müncheni sörfesztivál története

Az első Oktoberfest története

Németország legnagyobb sörünnepe minden évben megrendezésre kerül az 1810-es esztendő óta. A németek által csak Wiesn-nek nevezett népünnepély a Theresienwiesén kap helyet évről évre. Az esemény alkalmából a Münchenben üzemelő sörfőzdék olyan különleges sört főznek, amelynek az alkoholtartalma nagyban eltér a megszokottól, ezért nem meglepő, hogy évente több millió látogatót vonz magához a népünnepély.

A legelső Oktoberfest megrendezésére az 1810-es esztendőben került sor. A többi tradicionális németországi népünnepéllyel ellentétben, az Oktoberfest története igen rövidnek bizonyul, hiszen más ünnepek hagyományai több száz évvel ezelőttre is visszanyúlnak. Az első ünnep 1810. október 12-én kezdődött el, abból az apropóból, hogy Terézia Sarolta szász hercegnő és Lajos trónörökös herceg házasságot kötött egymással. A kiemelkedő jelentőségű eseményből igazi népünnepély lett, hiszen az egész várost meghívták az esküvő utáni vigadalomra. Eme jeles esemény tiszteletére nevezték el az Oktoberfest helyszínéül szolgáló teret Terézi-mezőnek, vagyis Theresienwiesé-nek.

Az első Oktoberfest az antik olimpiai játékok mintája alapján került megrendezésre. Ennek oka az volt, hogy Lajos király kifejezetten kedvelte az antik kori Görögországot. Ennek köszönhetően az első néhány évben megrendezésre kerülő Oktoberfest ünnepek túlnyomóan a sportról szóltak. Számos lovas sportesemény és verseny vette hát kezdetét minden év októberében a lakosság legnagyobb örömére. A bajor királyi udvar ezzel hagyományt teremtett és bár az 1800-as évek óta sokat változott az Oktoberfest programja, mindmáig hatalmas érdeklődés övezi a kiemelkedő jelentőségű ünnepet.

Bár az 1813-as esztendőben a napóleoni háborúk miatt elmaradt az Oktoberfest, ez nem jelentette a hagyomány megszakadását, hiszen 1814-ben még nagyobb és még színesebb program várta az ünnepségre kilátogatókat. Évről évre növekedett a fesztivál és egyre több érdeklődő érkezett Németországba, hogy részt vehessenek a müncheni népünnepélyen. A bajor királyi udvar úgy gondolta, hogy a neves esemény céltalanná válását el lehet kerülni azzal, ha vele párhuzamosan mezőgazdasági vásárt is rendeznek. Ez a hagyomány azóta is fennmaradt, hiszen az Oktoberfest ideje alatt rendszeresen megrendezésre kerül a bajor mezőgazdasági vásár is.

Oktoberfest a 19. században

Az Oktoberfest napjainkban az egyik legnagyobb és legnevesebb németországi népünnepélynek számít. Évről évre több millió látogató utazik ekkor Münchenbe, hogy a különleges eseményen részt tudjon venni. Az Oktoberfest hagyományai egészen az 1800-as évekbe nyúlnak vissza. Az első Oktoberfest ünnepségre az 1810-es esztendőben került sor, amikor is Terézia Sarolta szász hercegnő és Lajos trónörökös házasságot kötött egymással. A neves eseményre meghívást kapott az egész város, így hivatalosan is népünnepély lett a házasságkötés alkalmából megrendezett vigadalom.Az ünnepségnek akkora sikere lett, hogy a következő évek októberében is rendszeresen megrendezésre került az Oktoberfest.

Az 1813-as évben azonban nem volt lehetőség arra, hogy megtartsák az eseményt, hiszen ekkor zajlottak a napóleoni háborúk. A következő, 1814-es évben azonban még nagyobb és még színesebb program kavalkád várta az ünnepre ellátogató városiakat és turistákat. Az akkoriban még főként sporteseményként megrendezett Oktoberfest lóversenypályája mellé számos libikókát és tekepályát építettek, illetve mászókákkal is tarkították az Oktoberfest területét, így sokkal család barátiabbá válhatott az esemény helyszíne. Az 1818-as évben pedig, újabb látványossággal bővítették az esemény repertoárját, hiszen felállításra került a legelső körhinta is. Számos sorsjegyárus is várta a látogatókat. Ezek az árusok a szegényebb polgárokat kívánták magukhoz vonzani, hiszen a sorsjegyekkel, aranyból és ezüstből készült ékszereket és porcelánt lehetett nyerni.

Az 1850-es évben felállításra került a Bavaria szobor is a fesztiválnak otthont adó réten. A 20 méter magas szobor lábánál az 1853-as esztendőben megépült a hírességek csarnoka is, amely a Ruhmeshalle nevet viseli. Sajnálatos módon a 19. század során többször is elmaradt az Oktoberfest. Az 1854-es és 1873-as esztendőkben a pusztító kolerajárvány miatt kellett lemondani az eseményt, míg 1866-ban és 1870-ben az akkor zajló háborúk nem tették lehetővé az Oktoberfest megrendezését. Mindez azonban nem okozta az Oktoberfest népszerűségének csökkenését, hiszen a program elmaradását követő években újra és újra megrendezésre került az esemény.

A 19. század végére az ünnepély lovas eseményei már kikoptak a programból, és a műsor már igencsak kezdett a mai Okotberfest-hez hasonlítani. A sör árusításának engedélyezése például az 1880-as évektől kezdődően vált engedélyezetté, illetve az első grillcsirke árus kitelepülésére is csupán az 1881-es esztendő folyamán került sor. Közel 400 kivilágított bódé és sátor került felállításra, valamint több száz sörfőzde képviseltette magát a fesztiválon.

Oktoberfest a 20. században

Az első Oktoberfest megrendezésére 1810. október 12-én került sor. Ezen a napon kötött ugyanis házasságot Terézia Sarolta szász hercegnő és Lajos trónörökös. Az ünnepély kezdetben még inkább sporteseményként került megrendezésre, mai formáját a 19. század végén kezdte elnyerni.

Az 1910-es év igen kiemelkedő volt az Oktoberfest történetében, hiszen ebben az esztendőben vált 100 évessé a hagyomány. A jubileum alkalmából 12 ezer hektoliternyi sört mértek ki a németek. A leghatalmasabb sátor ekkor 12 ezer személyt tudott befogadni, ami már akkoriban is óriásinak számított. A sátor neve Bräurosl volt. Napjainkban a legnagyobb sátor befogadóképessége sem éri el ezt a méretet, hiszen a mai sátrak közül a legnagyobb „csupán” 10 ezer ember befogadására képes. Ez a manapság működő óriás sátor nem más, mint a Hofbräu-Festhalle.

A 20. században sajnálatos módon a két világháború miatt több éven át elmaradt az Oktoberfest megrendezése. Az első világháború miatt 1914 és 1918 között nem lett megtartva az esemény, míg 1939 és 1945 között a második világháború következtében maradt el az Oktoberfest. A háborúkat követő néhány évben csak kisebb fesztiválok keretében került megrendezésre az esemény. Az 1810-es esztendő óta számítva mindösszesen csupán 24 alkalommal maradt el az Oktoberfest.

Az Oktoberfest megnyitására az 1950-es évektől kezdődően külön tradíció áll fenn. Ez a jellegzetes és elmaradhatatlan mozzanat nem más, mint az, hogy a főpolgármester egy csapra vert söröshordó csapját egy kalapács segítségével leüti. A hagyományt Thomas Wimmer indította el, ugyanis ő volt az, aki 1950-ben főpolgármesterként leütötte az első csapra vert söröshordó csapját.

Az Oktoberfest a 20. századra a világ legnagyobb népünnepélyévé nőtte ki magát, ahová a Föld minden pontjáról érkeznek új és már vissza-visszatérő látogatók.

Oktoberfest a 21. században azaz Oktoberfest napjainkban

Az első ízben, 1810 októberében megrendezésre került Oktoberfesthez képest rengeteget változott a manapság zajló népünnepély. Több mint 200 év elteltével ugyanis, sokkal színesebbé, izgalmasabbá és látványosabbá vált a műsor, valamint maga az esemény is alapvető változásokon esett át. A 19. század során ugyanis, még főként sporteseményként került megrendezésre az Oktoberfest, míg mára már inkább sörünnepként tekinthetünk rá. Gondoltad volna, hogy az Oktoberfesten csupán az 1880-as esztendőt követően vált engedélyezetté a sörök árusítása?

1810-től egészen 1879-ig teljesen másról szólt az Oktoberfest. Mivel az akkori bajor udvar királya rajongott az antik Görögországért, ezért az 1810 és 1880-as évek közötti Oktoberfestek inkább sporteseményként működtek, az antik görög olimpiák mintáján alapulva. Lóversenypályákat építettek, illetve sorsjegyeket árusítottak és körhintázást, mászókázást, libikókázást biztosítottak a családdal kilátogató vendégek számára.

Manapság már inkább a sörről, a szórakozásról, a vidámságról és az önfeledt ünneplésről szól az Oktoberfest. Kezdetben az Oktoberfest teljes egészében októberben került megrendezésre, mára már ez is megváltozott, hiszen az ünnepségnek csupán az utolsó hete esik a hűvösebb, csapadékosabb októberi hónapra. Az ünnepség ugyanis, hagyományosan ma már szeptember végén nyitja meg kapuit a látogatók előtt. Évente megközelítőleg 6 millió vendég látogat el az Oktoberfestre, ami azt jelenti, hogy a világ egyik legjelentősebb és legkedveltebb programjává vált a müncheni sörünnepély. Számos külföldről érkezett turista utazik Németországba a népünnepély idején. Többek között japánok, amerikaiak, ausztrálok, magyarok és olaszok is megfordulnak az óriási sörsátrakban.

A túlzott alkoholfogyasztás az Oktoberfesten is okozott már problémákat, ezért a szervezők az elmúlt években bevezették az úgynevezett „Nyugodt Wiesn” koncepciót. Ennek a lényege az, hogy este 18 óráig csupán 85 dB hangerővel szólhat a zene, ami nem lehet más, mint tradicionális fúvószene. A pop zene és napjaink slágerei csak ezt követően, este 6 óra után szólhat a sátrakban. Ennek köszönhetően, a szervezőknek sikerült elérniük azt, hogy az Oktoberfest kedves családi program maradhasson, ne pedig a féktelen bulizásról és alkoholizálásról szóljon.