+36 1 322 0032 | BELÉPÉS
travelorigo.com

OKTOBERFEST - MÁNIA - VIGYÁZAT, FERTŐZŐ !

2015. július 31., péntek 13:51:21
OKTOBERFEST - MÁNIA - VIGYÁZAT, FERTŐZŐ !

Egy évtizede még csak a pincérnők viselték a bajor népviseletet, a Dirndl-t és az ultramodern berliniek még csak nem is álmodtak róla, hogy oompah-ra fognak a nyilvánosság előtt táncolni.

Ma, az Oktoberfesten mindenki felölti a hagyományos ruhát: a kanadaiaktól kezdve a mexikóiakon át az Iránból érkezőkig mindenki Dirndl-t vagy – annak férfi megfelelőjét – Lederhosent visel.

Oktoberfest mánia vigyázat fertőző 1
A helyi atmoszféra részévé akartam válni. Mindenki erről beszélt.” – mondta a Párizsban tanuló, 20 éves Lindsey Zhang, aki brazil barátnőjével érkezett az Oktoberfestre, és mindketten 50 eróért jutották hozzá Dirndl-jükhöz egy, a sörfesztivál helyszínéhez közeli boltban. “Mindenki mondta, hogy jobb, ha ezt viselem” – folytatta. “Enélkül csak egy turista vagyok.”

Nem ez az első alkalom, hogy a tradicionális ruhák trendivé válnak, de ami manapság történik, az nagyon kifejező. Simone Egger, a müncheni Ludwig Maximilian egyetem folklór és néprajz professzora szerint a globalizációnak köszönhetően az emberekben felébredt a vágy, hogy kipróbálják magukat a helyi specialitásokban.

“Ami régi, az menő.” – fejti meg a nagy kérdést a 25 éves berlini Isabel Seidel.

Oktoberfest mánia vigyázat fertőző 2
Az Oktoberfest egy 1810-ben tartott királyi esküvő részeként rendezett lóversenyből nőtte ki magát 16 napos rendezvénnyé, amelyen több millióan gyűlnek össze, hogy sört igyanak, sült csirkét, kolbászt és perecet egyenek, valamint padokon táncoljanak rézfúvós zenekarok kíséretében.

Szerte a világon mini Oktoberfesteket rendeznek a münchenivel egyidőben: London, Dublin, Hong Kong, Chile, Kanada, Ausztrália és az Egyesült Államok nagyobb városai mind-mind igyekeznek megteremteni az Oktoberfest semmihez sem hasonlítható életérzését – még Dirndl-öket is importálnak Németországból és Ausztriából.

Oktoberfest mánia vigyázat fertőző 3
Bobbie Floerchinger, a mydirndl.com site managere szerint egyre több amerikai viseli a bajor népviseletet német-amerikai klubok vagy német éttermek rendezvényein. “Olyan emberek közössége alakult ki, akik kultúrát és történelmet visznek az életükbe, valamint ünneplik örökségüket.”

ha tetszett a cikk oszd meg másokkal is... és gyere velünk az oktoberfestre ;)