+36 1 322 0032 | BELÉPÉS
travelorigo.com

Melyik hétvégén utazzak az Oktoberfestre? - KULTÚRA és - vagy IVÁSZAT és - vagy BULI

2015. július 31., péntek 13:53:27
Melyik hétvégén utazzak az Oktoberfestre? - KULTÚRA és - vagy IVÁSZAT és - vagy BULI

Sokan kérdezitek tőlünk, melyik hétvégén érdemes ellátogatni az Oktoberfestre, amire legszívesebben azt felelnénk: mindegyiket látni kell! De mivel a többség – sajnos – csak egy időpontban tud velünk tartani, összeszedtük néhány mondatban, mit érdemes tudni az egyes hétvégékről.

Az Oktoberfest időtartamába összesen három szombat esik bele: az első a nyitó ünnepség, a második az “olasz” hétvége, a harmadik pedig a záró buli. Amiben mindhárom megegyezik, az természetesen a töménytelen mennyiségű sör, de nézzük meg kicsit közelebbről, miben mások mégis egy kicsit:

2014. szeptember 20. – A nyitó ünnepség

Az Oktoberfestet minden évben szombaton délben nyitja meg München polgármestere. Előtte azonban egy ikonikus felvonulásnak lehetünk tanúi: Bajorország leghíresebb sörfőzdéinek képviselői vonulnak fel München utcáin ökrökkel és lóval vontatott csodálatosan díszített szekereken, őket pedig a felszolgálók és a zenekarok kísérik. A menet 10:45-kor indul, és körülbelül délre érkeznek a Schottenhammel sátorba, ahol megkezdődik a nyitó szertartás.

Oktoberfest nyitó hétvége 1

Oktoberfest nyitó hétvége 2
A nyitó szertartás során, a mindenkori polgármester megnyitja, vagyis inkább egy fakalapáccsal eltöri az első hordó csapját. Ez még sosem sikerült elsőre, a legrosszabb eredményt Thomas Wimmer mondhatja magáénak, akinek 1950-ben a 19. ütés után nyílt meg a sörcsap, míg a rekordot a jelenlegi polgármester, Ude tartja 2 kalapácsütéssel.

Oktoberfest nyitó hétvége 3
A sör megindulására van egy bajor kifejezés is: “O’Zapft is!”, melyet valahogy úgy lehet lefordítani, hogy “Indulhat a party!”. A sörcsap sikeres eltörését 12 lövés jelzi, és ha ezt halljuk, az csak egyet jelent: kezdhetjük vedelni a sört. (Előtte egyik sátorban sem adhatnak el sört.)

Nincs kétség, az Oktoberfest első hétvégéjén látható a fesztivál legautentikusabb arca, sokkal több ilyenkor még a helyi, mint a külföldi. Mivel még a tömeg is kisebb, a személyzet is kevésbé elfoglalt, gyorsabban lehet sörhöz jutni, és még arra is megvan az esély, hogy rövid időn belül találhatsz magadnak ülőhelyet.

Ha nyugisabb típus vagy, és inkább a kulturális oldala fogott meg a fesztiválnak, ne maradj le a nyitó hétvégéről.


2014. szeptember 28. – Az “olasz” hétvége

Jöttek, láttak, győztek! – ezzel szokták jellemezni az egyáltalán nem hivatalos olasz hétvégét, mely mindig az Oktoberfest második hétvégéjére esik. Péntektől vasárnapig olaszok tízezrei veszik északnak az irányt, és kelnek útra lakókocsi-konvojokban, hogy “Bajorország Monaco-jában” tölthessenek pár napot.

Oktoberfest olasz hétvége
Rossz hírnevük ellenére azért a többségük teljesen ártatlan és barátságos, és igencsak mellettük szól, hogy a legjobb ivócimborák.

Ha egy igazán vérbő, hangos, sörvedelős-combcsapkodós mulatozásra vágysz, és nem zavar a mindenhol hömpölgyő tömeg, akkor ez lesz a te hétvégéd. Viva Italia!


2014. október 4. – A záró hétvége

A fesztivál hivatalosan október 5-én, vasárnap délben zár be ágyulövések és rézfúvósok kíséretében. A sátrakban lekapcsolják a világítást, mindenki meggyújt egy csillagszórót, és elhangzik az “Aus is!”, mely az Oktoberfest végét jelenti – azaz Bajorország másnaposságba borul.

Oktoberfest záró hétvége
De még mielőtt ez bekövetkezne, az Oktoberfest legnagyobb őrülete veszi kezdetét szombaton: az utolsó előtti napon mindenki úgy bulizik, mintha nem lenne holnap! Ilyenkor vannak a legtöbben a fesztiválon, mégis egy emberként zsizseg az egész, még a pincérnők is kiengedik a hajukat, és együtt buliznak a vendégekkel.

Ha te is ilyen élj-a-mának típus vagy, akkor ott a helyed a záró hétvégén!

ha tetszett a cikk oszd meg másokkal is... és gyere velünk az oktoberfestre ;)