+36 1 322 0032 | BELÉPÉS
travelorigo.com

Az első Oktoberfest története

2015. július 31., péntek 13:43:46
Az első Oktoberfest története

Németország legnagyobb sörünnepe minden évben megrendezésre kerül az 1810-es esztendő óta. A németek által csak Wiesn-nek nevezett népünnepély a Theresienwiesén kap helyet évről évre. Az esemény alkalmából a Münchenben üzemelő sörfőzdék olyan különleges sört főznek, amelynek az alkoholtartalma nagyban eltér a megszokottól, ezért nem meglepő, hogy évente több millió látogatót vonz magához a népünnepély.

A legelső Oktoberfest megrendezésére az 1810-es esztendőben került sor. A többi tradicionális németországi népünnepéllyel ellentétben, az Oktoberfest története igen rövidnek bizonyul, hiszen más ünnepek hagyományai több száz évvel ezelőttre is visszanyúlnak.

Az első ünnep 1810. október 12-én kezdődött el, abból az apropóból, hogy Terézia Sarolta szász hercegnő és Lajos trónörökös herceg házasságot kötött egymással. A kiemelkedő jelentőségű eseményből igazi népünnepély lett, hiszen az egész várost meghívták az esküvő utáni vigadalomra. Eme jeles esemény tiszteletére nevezték el az Oktoberfest helyszínéül szolgáló teret Terézi-mezőnek, vagyis Theresienwiesé-nek.

Az első Oktoberfest az antik olimpiai játékok mintája alapján került megrendezésre. Ennek oka az volt, hogy Lajos király kifejezetten kedvelte az antik kori Görögországot. Ennek köszönhetően az első néhány évben megrendezésre kerülő Oktoberfest ünnepek túlnyomóan a sportról szóltak. Számos lovas sportesemény és verseny vette hát kezdetét minden év októberében a lakosság legnagyobb örömére. A bajor királyi udvar ezzel hagyományt teremtett és bár az 1800-as évek óta sokat változott az Oktoberfest programja, mindmáig hatalmas érdeklődés övezi a kiemelkedő jelentőségű ünnepet.

Az első kotoberfest története


Bár az 1813-as esztendőben a napóleoni háborúk miatt elmaradt az Oktoberfest, ez nem jelentette a hagyomány megszakadását, hiszen 1814-ben még nagyobb és még színesebb program várta az ünnepségre kilátogatókat. Évről évre növekedett a fesztivál és egyre több érdeklődő érkezett Németországba, hogy részt vehessenek a müncheni népünnepélyen. A bajor királyi udvar úgy gondolta, hogy a neves esemény céltalanná válását el lehet kerülni azzal, ha vele párhuzamosan mezőgazdasági vásárt is rendeznek. Ez a hagyomány azóta is fennmaradt, hiszen az Oktoberfest ideje alatt rendszeresen megrendezésre kerül a bajor mezőgazdasági vásár is.